Laatste nieuws

BitDefender voorspelt meer complexe en verfijnde malware in 2011

January 2011


Protesten in de vorm van gecombineerde DDoS-aanvallen, valse applicaties (rogues), plug-ins van sociale netwerken en malware voor mobiele platform zullen de belangrijkste e-threats zijn voor het komende jaar

 

BitDefender®, uitgever van beveilingsoplossingen voor internet, voorspelt de belangrijkste e-bedreigingen van 2011 en kondigt aan dat meer complexe en geavanceerde malware een belangrijke rol zullen spelen.
 
De Laboratoria van BitDefender voorspellen dat “Distributed Denial of Service” of DDoS-aanvallen meer als middel voor sociaal protest gebruikt zouden kunnen worden. Deze tendens werd reeds in 2010 waargenomen met het verschijnen van de Stuxnet-worm. Een gekend voorbeeld is de DDoS-aanvallen tegen instellingen die hun steun aan Wikileaks teruggetrokken hebben.
 
In 2011 verwacht BitDefender zich aan een stijging van de conventionele botnet-activiteiten en een toename van computers die vrijwillig geïmproviseerde botnets integreren en DDoS aanvallen benutten om sociaal protest te voeren tegen organisaties die het gebruik van internet reglementeren. 
 
“In 2011 zouden kwaadaardige toepassing niet enkel nog talrijker moeten worden, maar ze zullen waarschijnlijk nog complexer worden en een groter gevaar vormen voor internetgebruikers”, meent Catalin Cosoi, Directeur van de Laboratoria van BitDefender voor de bestrijding van e-bedreigingen.
 
BitDefender waarschuwt ook voor het groeiende risico op malware die beschikken over gestolen authentieke of valse digitale certificaten. Ze kondigt ook een toename aan van het aantal valse software (rogues), een ernstige bedreiging voor de veiligheid. Deze zijn steeds meer aanwezig in de vorm van malware die bepaalde gebruikers ervan overtuigen om te betalen voor het verwijderen van onbestaande infecties op hun computer.
 
Volgens Catalin Cosoi “verwacht BitDefender een breder assortiment “rogues” in 2011, gaande van nep-tools voor schijfdefragmentatie tot valse optimalisatie-applicaties”. Het groeiende succes van sociale netwerken en de komst van HTML5 zullen hier tevens een sleutelrol in spelen volgens de veiligheidsexperts van de BitDefender Laboratoria: auteurs van malware zullen van hun populariteit profiteren om hun programma’s te verspreiden. 
 
“We verwachten ons aan een groei van het aantal malware die HTML5 of Java gebruiken om de veiligheid van gebruikers op het spel te zetten”, bevestigt Catalin Cosoi.
 
BitDefender denkt ook dat het massale gebruik van smartphones en andere mobiele apparaten die draaien op echte besturingssystemen zal leiden tot een toename in het aantal malware die dergelijke toestellen infecteren.
 
Software development kits bestemd voor deze apparaten zullen het de ontwikkelaars van malware nog eenvoudiger maken om controle te nemen over deze mobiele toestellen.
 
“Malware gericht op Android platforms bestaan reeds en het is slechts een kwestie van tijd alvorens cybercriminelen de telefoons van deze gebruikers infecteren om gevoelige gegevens zoals bankidentificatie en informatie afkomstig van sociale netwerken te ontfutselen”, verklaart Catalin Cosoi.
 
Voor meer informatie over de e-threats in 2011, surf naarhttp://www.bitdefender.nl/site/view/BitDefender-E-Threats-Landscape-Report.html.
 

Om BitDefender online te volgen en op de hoogte te blijven van het nieuws op het gebied van e-bedreigingen:

-RSS-feeds

-Facebook

-Twitter

-gebruikersgroep MalwareCity


Share