Laatste nieuws

Cybercriminelen misbruiken wereldwijde Corona-pandemie

March 2020


Bitdefender, leverancier van cybersecurity-oplossingen, deelt nieuwe cijfers over cybercriminaliteit in relatie tot het Corona-virus. Hieruit blijkt dat het aantal gerelateerde aanvallen in maart nu al met 475 procent is toegenomen in vergelijking met februari.

Cybercriminelen beloven informatie over maatregelen of bescherming tegen het coronavirus of maken malafide kopieën van legitieme informatiebronnen over de verspreiding ervan. De aanvallen zijn vooral gericht op overheidsinstellingen, bedrijven in de gezondheidszorg, onderwijsinstituten en onderzoeksorganisaties en de vrijetijdsector. Ook zijn er pieken zichtbaar in de landen die het hardst getroffen zijn door het virus, waaronder Italië, Frankrijk en Spanje. 

In deze regio’s en binnen deze verticale markten kunnen cybercriminelen de meeste winst behalen omdat er daar wordt gecommuniceerd met grote groepen mensen. Cybercriminelen maken daarbij onder andere gebruik van phishing-e-mails van organisaties als de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie), de NAVO en zelfs UNICEF omdat mensen informatie verwachten van dergelijke bekende, wereldwijde organisaties. In relatie tot de gezondheidzorg verleiden ze mensen bijvoorbeeld met informatie over nieuwe maatregelen of de beschikbaarheid van vaccins en medicijnen om besmetting te voorkomen of om mensen te genezen. 

Om cybercriminelen te weren kunnen organisaties naast de reguliere securitymaatregelen medewerkers bijvoorbeeld instrueren om extra te zijn op e-mails in relatie tot het Corona-virus en niet zomaar op links te klikken of bijlagen te downloaden. 

In het rapport in de bijlage staan alle resultaten van Bitdefenders onderzoek, inclusief branchespecifieke informatie en voorbeelden. 

In een poging om een steentje bij te dragen stelt Bitdefender vanaf nu hun Enterprise securityoplossing kosteloos beschikbaar voor alle organisaties in de gezondheidszorg tot tenminste 31 juni. Na een evaluatie van zorginstellingen kan dit mogelijk met nog eens 12 maanden verlengd worden. 
 


Share