Laatste nieuws

BitDefender�s top 5 van e-bedreigingen voor het derde trimester van 2010

October 2010


Een Trojaans paard dat zich verspreidt via verwijderbare dragers en gedeelde mappen, komt op de eerste plaats van het klassement te staan, terwijl een gevaarlijke nieuwkomer via een backdoor de top 5 binnenkomt.

 

Brussel, 12 oktober 2010 - BitDefender®,uitgever van veiligheidsoplossingen voor het internet, geeft de top 5 van e-threats voor het derde trimester van 2010 vrij.

Trojan.AutorunINF.Genstaat aan het hoofd van het klassement e-bedreigingen, goed voor 11% van het aantal infecties ter wereld. Deze malware maakt systematisch deel uit van de meest uitgestuurde bedreigingen, aangezien hij zich verspreidt via verwijderbare externe apparatuur en gedeelde Windows® mappen. De Autorun-functie van Windows® wordt misbruikt door de auteurs van deze malware om de uitvoering van gevaarlijke bestanden, die zich op geïnfecteerde USB’s bevinden, in gang te zetten.

Op de tweede plaats bevindt zich Win32.Worm.Downadup.Gen, die 6 % van het totale aantal infecties op zich neemt. Deze worm maakt tevens gebruik van de Autorun functie en wordt in het algemeen in de verspreidingsoverzichten opgenomen naast Trojan.AutorunInf.Gen. Het is daarom erg aanbevolen voor computergebruikers om hun externe apparatuur altijd te analyseren, in het bijzonder wanneer deze verbonden werden met ‘publieke’ computers, zoals die uit bibliotheken. Aangezien Microsoft® deze kwetsbare plek in Windows®Vista® en Windows®7 ondertussen rechtgezet heeft, kunnen gebruikers hun besturingssystemen en antivirusoplossingen updaten om in alle veiligheid het internet te gebruiken.

De drie laatste plaatsen in de lijst van dit trimester volgden elkaar nauw op. De derde positie wordt bezet door een lid van de “exploits” familie: Exploit.PDF-JS.Gen. Dit zijn kwaadaardige PDF-bestanden die verschillende kwetsbare plekken in de Javascriptmotor van Adobe®PDF Reader® gebruiken om een kwaadaardige code uit te voeren op de computers van de gebruikers

De vierde positie wordt ingenomen door een nieuwkomer in de Top 5. Trojan.Generic.4170878 die beschikt over een aanzienlijk potentieel als het aankomt op schadelijkheid. Deze backdoor biedt cybercriminelen op afstand toegang tot het geïnfecteerde systeem. Jammer genoeg voor de gebruikers, neemt de verspreiding van deze malware de laatste maanden behoorlijk toe.

Trojan.Wimad.Gen.1sluit het klassement af, met 3 % van het totaal aantal e-threats. Deze bedreiging is voornamelijk aanwezig op “Torrent” websites in de vorm van een aflevering van de lievelingsserie van de gebruiker of van een nog niet uitgebrachte blockbuster. Deze valse videobestanden maken een verbinding met een specifieke URL en downloaden malware, door zich voor te doen als een codec of een videolezer die noodzakelijk is om het bestand te openen. Trojan.Wimad.Gen.1 is vooral actief wanneer dergelijke blockbusters verwacht worden op sharing websites. Zijn aanwezigheid in dit klassement duidt bovendien op een verhoging van filmpiraterij via peer-to-peer download websites.

BitDefender’s Top 5 van e-bedreigingen voor het derde trimester van 2010:

1.

Trojan.AutorunINF.Gen

10.84%

2.

Win32.Worm.Downadup.Gen

5.61%

3.

Exploit.PDF-JS.Gen

3.40%

4.

Trojan.Generic.4170878

3.13%

5.

Trojan.Wimad.Gen.1

3.08%

6.

Win32.Sality.OG

2.85%

7.

Trojan.Autorun.AET

2.06%

8.

Gen:Variant.Hiloti.1

1.93%

9.

Worm.Autorun.VHG

1.91%

10.

Exploit.CplLnk.Gen

1.61%

 

Other

63.59%

 

Om BitDefender online te volgen en op de hoogte te blijven van het nieuws op het gebied van e-bedreigingen :

gebruikersgroep MalwareCity


Share