Laatste nieuws

BitDefender biedt gratis tool om Stuxnet worm te verwijderen

October 2010


Het verwijderingprogramma kan gratis gedownload worden op de Malwarecity website

Brussel, 12 oktober 2010- BitDefender®,uitgever van beveiligingsoplossingen voor internet, geeft een gratis removal tool vrij om de worm Win32.Worm.Stuxnet te verwijderen. Deze tool laat toe om alle gekende versies van deze malware weg te halen, net als de rootkit drivers die gebruikt worden om cruciale onderdelen van de worm te verbergen.

Win32.Worm.Stuxnet is een nieuwe soort e-bedreiging die midden juli opdook. Hoewel hij alle Windows-systemen zonder onderscheid infecteert, richt hij zich voornamelijk op SCADA-systemen (Supervisory Control And Data Acquisition) die gebruik maken van de software Siemens WinCC.

De worm verspreidt zich door gebruik te maken van verscheidene Zero Day exploits die voorkomen in de verschillende versies van Windows. Daarnaast kan hij zichzelf uitvoeren op verwijderbare dragers vanaf het moment dat het .lnk bestandvan de schijfgelezen werd door het besturingssysteem. Wanneer de kwetsbare plek  ‘correct’ wordt uitgebuit, resulteert hij in de plaatsing van een backdoor en de verhulde installatie van twee rootkits die tegelijk het bijhorende .lnk en .tmp bestand verbergen.

BitDefender heeft op 19 juli een generieke detectie van alle varianten van Stuxnet geïntegreerd in haar oplossingen, wat toeliet om onze klanten vanaf de eerste dag te beschermen. In het kader van onze permanente inspanningen om deel te nemen aan de wereldwijde strijd tegen de e-threats, heeft BitDefender ook een onafhankelijke verwijderingstool ontwikkeld tegen Stuxnet. Computergebruikers die niet beschermd worden door de veiligheidsoplossingen van BitDefender, kunnen nu dus ook hun geïnfecteerde systeem zuiveren”, verklaart Catalin Cosoi, Directeur van de Laboratoria van BitDefender.

De tool kan zowel worden uitgevoerd op 32- of 64-bit systemen en schakelt tegelijk de rootkit drivers en de worm zelf uit.

De disinfecterende tool kan gevonden worden op de Download Pagina  van www.MalwareCity.com, de community website over beveiligingssoftware die opgericht werd door BitDefender en die gratis middelen en informatie aanbiedt voor wie geïnteresseerd is in online security.

Om BitDefender online te volgen en op de hoogte te blijven van het nieuws op het gebied van e-bedreigingen :


Share