Hoe SMS phishing vermijden met de Scam Alert-module van Bitdefender

Dit artikel helpt u kennis te maken met de Scam Alert-module van Bitdefender Mobile Security voor Android. Deze technologie detecteert op links gebaseerde mobiele aanvallen die worden afgeleverd via sms, berichten-apps en kennisgevingen. Oplichting, fraude en malwarecampagnes verspreiden zich op organische wijze via de Android-gebruikersgemeenschap. Soms verspreiden onwetende slachtoffers schadelijke koppelingen, in de oprechte overtuiging dat ze hun lijst met contactpersonen een dienst bewijzen. Andere keren sturen websites schadelijke meldingen, of kunnen aangetaste apparaten zelf schadelijke berichten versturen. Hoe deze koppelingen zich ook verspreiden, ze vormen een beveiligingsrisico voor Android-gebruikers. Als u Bitdefender Mobile Security voor Android uitvoert, zal de Web Protection-module phishing-koppelingen blokkeren zodra ze worden geopend, terwijl de Scam Alert-module u zal waarschuwen dat de koppeling in uw sms-bericht of kennisgeving gevaarlijk is voordat u deze opent.

Wat is SMS-phishing?

Phishing is een social engineering-tactiek die werkt ongeacht het platform. Meestal worden phishing-campagnes ingezet via spam-e-mail, waarbij een groot aantal overtuigende berichten wordt gebruikt om de gebruiker ertoe te verleiden zijn gebruikersnaam, wachtwoord of creditcardgegevens prijs te geven. De tactiek is gemodelleerd om ook sms-berichten te gebruiken als een harboring-medium, waardoor de naam Smishing (sms + phishing) is ontstaan. Bij deze aanvallen wordt er meestal op aangedrongen dat u ofwel een te duur nummer belt, ofwel een kwaadaardige URL opent, of dat u antwoordt met uw persoonlijke of financiële gegevens om een prijs te verdienen. Sommige gebruiken schriktactieken om gebruikers te laten denken dat hun persoonlijke gegevens zijn gecompromitteerd en dringen er bij hen op aan onmiddellijk stappen te ondernemen om de schade te beperken.

Smishing- of SMS-phishingberichten komen veel vaker voor dan mensen denken. Maar kwaadaardige koppelingen verspreiden zich op tal van andere manieren. We worden vaak geconfronteerd met websites die vragen om ons meldingen te sturen, en dat systeem kan gemakkelijk worden gemanipuleerd. Gebruikers kunnen kwaadaardige koppelingen ontvangen via het notificatiesysteem, en ze kunnen geneigd zijn deze te openen omdat ze van Android zelf afkomstig lijken te zijn. Malware campagnes die gebruik maken van SMS berichten om link-gebaseerde aanvallen te verspreiden zijn ook vrij gebruikelijk.

Wat is Bitdefender Scam Alert?

De functie Scam Alert in Bitdefender Mobile Security voor Android voert preventieve maatregelen naar de voorgrond en handelt potentieel gevaarlijke situaties af voordat ze zelfs maar de kans krijgen om een probleem te worden, waaronder malwarebedreigingen.

Scam Alert controleert alle inkomende SMS-berichten en Android-meldingen in realtime. Als er een gevaarlijke koppeling in een bericht op uw telefoon binnenkomt, verschijnt er een waarschuwing zoals in de afbeelding hieronder.

Scam Alert-module van Bitdefender

Bitdefender biedt twee opties. De eerste optie is om de informatie te negeren. De tweede optie is om meer details te bekijken samen met essentiële adviezen, zoals:

• De gedetecteerde link niet openen of doorsturen.
  • Voor SMS, verwijder het bericht indien mogelijk.
  • Blokkeer de afzender als het geen vertrouwde contactpersoon is.
  • Verwijder de app die gevaarlijke koppelingen in meldingen verstuurt.

ⓘ  Opmerking: Vanwege de beperkingen van het Android-besturingssysteem kan Bitdefender geen sms-berichten verwijderen, geen directe maatregelen nemen tegen de sms-berichten of andere bronnen van schadelijke meldingen. Als u de waarschuwing voor Scam Alert negeert en de gevaarlijke koppeling probeert te openen, zal de functie Web Protection van Bitdefender deze automatisch opvangen en voorkomen dat uw apparaat geïnfecteerd raakt.

Hoe kan ik Scam Alert inschakelen in Bitdefender Mobile Security voor Android?

Scam Alert is gratis inbegrepen in Bitdefender Mobile Security en vereist Android 6 Marshmallow of hoger. Op oudere Android-versies is deze functie niet beschikbaar en is deze niet zichtbaar op de onderste navigatiebalk van Bitdefender Mobile Security voor Android.

Om de Scam Alert-module in te schakelen, moet u de Bitdefender Mobile Security-app toegang verlenen tot de sms-berichten en het notificatiesysteem:

1. Open de Bitdefender Mobile Security-app die op uw Android-telefoon of -tablet is geïnstalleerd.

2. Tik in het hoofdscherm van de Bitdefender-app op de optie Scam Alert in de onderste navigatiebalk en druk vervolgens op TURN ON (inschakelen).

Inschakelen van de Scam Alert-module

3. Tik op de knop TOESTAAN om de Bitdefender-app toe te staan telefoonmeldingen te scannen en u te waarschuwen voor schadelijke meldingen.

TOESTAAN

4. Zet in de lijst Meldingen toegang de schakelaar naast Bitdefender Security aan.

Bitdefender Security

5. Bevestig de actie door op TOESTAAN te drukken.

Allow Bitdefender Scam Alert to scan notifications

6. Ga terug naar het scherm Scam Alert en druk op TOESTAAN om Bitdefender de mogelijkheid te geven inkomende sms-berichten te scannen en Smishing te detecteren.

Allow Bitdefender to scan SMS messages.

Scam Alert-module: Overzicht

Na het inschakelen van Scam Alert, zal een grafiek het totaal aantal gescande teksten en meldingen in het midden van de module aangeven. Daaronder zal de legenda het exacte aantal gescande Teksten, Meldingen en Links weergeven.

ⓘ  Opmerking: Links worden niet meegerekend in de totaalteller, maar apart geteld en weergegeven in de legenda.

Scam Alert-module

De lijst toont de laatste 3 detecties. Om de lijst met nog 3 detecties uit te breiden, drukt u op MEER LADEN.

Wanneer Scam Alert een gevaarlijke link vindt, zal deze sectie bijkomende informatie weergeven:

• Naam van de app die de melding heeft veroorzaakt
  • Tijdstempel (uur, dag)
  • URL van de gedetecteerde link (niet klikbaar)
  • Type bedreiging
  • App categorie (tekst of melding)

Scam Alert-module - gevaarlijke links gevonden