DNS-server wijzigen onder Windows

In dit artikel leggen we uit hoe je de DNS-instellingen op een Windows-computer kunt wijzigen. DNS is een acroniem uit de Engelse taal en staat voor Domain Name System (domeinnaamsysteem). Zie DNS als een telefoonboek voor het internet dat domeinnamen (zoals "bitdefender.com") vertaalt naar numerieke IP-adressen (zoals "101.18.169.222"), zodat je websites kunt bezoeken zonder hun IP te hoeven onthouden. Door DNS te wijzigen, kun je je internetverbinding een betrouwbaardere DNS-server laten gebruiken. Dit kan helpen als je problemen hebt om verbinding te maken met bepaalde websites of toepassingen, Bitdefender-updatefouten of VPN-fouten tegenkomt of als je internetsnelheid laag is.

We hebben een korte video die laat zien hoe je eenvoudig de DNS-server kunt wijzigen, of je kunt de stappen hieronder lezen.

VIDEO - DNS-server wijzigen in Windows

ⓘ Opmerking: Om de video-ondertitels te wijzigen in uw moedertaal, klikt u op de CC-knop onderaan de video om bijschriften in te schakelen, drukt u vervolgens op het ⚙︎-pictogram, selecteert u Ondertitels/CC, klikt u op Automatisch vertalen en kiest u de taal van uw keuze.

Stap 1: Open het Configuratiescherm

Klik op het Windows Start menu en typ Configuratiescherm in de zoekbalk. Klik op de toepassing "Configuratiescherm" die verschijnt.

Stap 2: Netwerkcentrum openen

Klik in het Configuratiescherm op "Netwerk en internet"...

Netwerk en internet

... en vervolgens op "Netwerkcentrum".

Netwerkcentrum

Stap 3: Kies de verbinding

Kies in het Netwerkcentrum de internetverbinding waarvoor je de DNS-instellingen wilt wijzigen. Je actieve verbinding heeft meestal de naam "Wi-Fi" of "Ethernet" en bevindt zich aan de rechterkant van het venster.

DNS-server (Ethernet / Wi-Fi)

Stap 4: Adapterinstellingen wijzigen

In het nieuwe venster zie je algemene informatie over je verbinding. Klik op de knop "Eigenschappen".

DNS-server

Stap 5: Kies Internet Protocol Versie 4 (TCP/IPv4)

Blader in het venster "Eigenschappen" naar beneden om "Internet Protocol Versie 4 (TCP/IPv4)" te vinden en klik erop om het te markeren.

IPv4 - DNS-server

Stap 6: Klik op Eigenschappen

Klik op de knop "Eigenschappen" onder de lijst met netwerkprotocollen.

DNS-server

Stap 7: De volgende DNS-serveradressen gebruiken

Klik in het venster Eigenschappen voor Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4) op het keuzerondje naast "De volgende DNS-serveradressen gebruiken".

DNS-server

Stap 8: Voer de DNS-server in

Voer in het veld "Voorkeurs DNS-server" in: 8.8.8.8

In het veld "Alternatieve DNS-server" voert u in: 8.8.4.4

DNS-server

Stap 9: Sla de wijzigingen op

Klik op de knop "OK" om de wijzigingen in de DNS-instellingen op te slaan.

OK

Stap 10: Windows opnieuw opstarten

Start uw computer opnieuw op om de wijzigingen onmiddellijk van kracht te laten worden: klik op het menu Start van Windows, klik op de aan/uit-knop en selecteer vervolgens Opnieuw opstarten.

Als je niet tevreden bent met de nieuwe DNS-server, kun je de wijzigingen altijd ongedaan maken of een andere server proberen. Om de wijzigingen ongedaan te maken, selecteer je bij stap 7 de optie "DNS-serveradres automatisch verkrijgen". Hiermee worden uw instellingen teruggezet naar de standaard DNS-server van uw internetprovider.