Hoe stop ik pop-upadvertenties op mijn Android-telefoon?

Pop-upadvertenties op Android-telefoons en -tablets kunnen opdringerig zijn. Ze verstoren vaak je ervaring tijdens het browsen of het gebruik van apps. Deze handleiding biedt eenvoudig te volgen stappen om pop-upadvertenties te stoppen en de controle over je apparaat terug te krijgen, waaronder het verwijderen van apps die pop-ups veroorzaken en het aanpassen van je browserinstellingen.

Waarom krijg ik pop-ups op Android?

Pop-ups worden meestal veroorzaakt door apps van derden die advertenties weergeven op je Android-toestel. Deze apps kunnen legitiem lijken, maar werken op de achtergrond om advertentie-inkomsten te genereren voor app-ontwikkelaars. Daarnaast misleiden sommige websites gebruikers om zich aan te melden voor pushmeldingen, wat resulteert in ongewenste pop-up advertenties op het apparaat.

Methode 1: Apps verwijderen die pop-ups veroorzaken

Een bepaalde app die op je telefoon is geïnstalleerd kan de bron zijn van de pop-up advertenties. Verwijder onbekende, verdachte of ongebruikte apps om het probleem op te lossen:

1. Open Instellingen ⚙︎ op je Android-telefoon.

2. Tik op Apps > Alle apps.

3. Tik op de naam van de onbekende app(s) die verantwoordelijk is/zijn voor de pop-ups en kies vervolgens Verwijderen.

Apps verwijderen die de installatie niet ongedaan willen maken

Sommige apps kunnen beheerdersrechten gebruiken om te voorkomen dat u ze verwijdert. Als de verwijderoptie niet beschikbaar is, trekt u de beheerdersrechten van de app in:

1. Open Instellingen ⚙︎ op je Android-telefoon.

2. Scroll naar beneden en tik op Beveiliging.

3. Ga naar Meer beveiligingsinstellingen (Andere beveiligingsinstellingen op sommige modellen) > Apps voor apparaatbeheer.

ⓘ  Je kunt ook de zoekbalk in Android-instellingen gebruiken om Apps voor apparaatbeheer te vinden.

3. Zoek de app die je wilt verwijderen en gebruik de schakelaar om de beheerdersrechten van de app uit te schakelen.

Op sommige Android-apparaten moet u mogelijk op de naam van de app tikken en vervolgens kiezen voor Deze apparaatbeheer-app uitzetten.

4. Ga nu terug naar Instellingen ⚙︎ > Apps > Alle apps > probeer de app die pop-ups veroorzaakt opnieuw te verwijderen.

Methode 2: Pushmeldingen van websites uitschakelen

Om meldingen van websites te stoppen, moet je de cache van de browser wissen en pushmeldingen uitschakelen in de instellingen van Google Chrome:

1. Open Instellingen ⚙︎ op je Android-telefoon.

2. Tik op Apps > Alle apps.

3. Tik in de lijst met geïnstalleerde toepassingen op de naam van de browser die u gebruikt (bijv. Chrome, Firefox, enz.).

4. Druk op Gedwongen stoppen > OK om het proces van de browser te beëindigen.

5. Tik vervolgens op Opslag en cache > Cache wissen om uw browsergegevens te wissen.

6. Open de Chrome-browser op uw Android-apparaat. Chrome

7. Tik op het menu met drie puntjes    in de rechterbovenhoek en selecteer vervolgens Instellingen in het menu.

8. Scroll naar beneden en tik op Site-instellingen >  Meldingen.

9. Schakel Meldingen uit om ervoor te zorgen dat websites je niet kunnen vragen om meldingen te versturen.

10. Zet in het gedeelte Uitzonderingen de optie Meldingen weergeven uit voor elke vermelde website.

11. Ga terug naar het gedeelte Site-instellingen binnen Chrome-instellingen.

12. Tik op Pop-ups en omleidingen > schakel de optie Pop-ups en omleidingen uit.

Pop-upadvertenties en malware voorkomen

Door de stappen in deze gids uit te voeren, kun je effectief pop-upadvertenties op je Android-toestel elimineren.

Voor een uitgebreidere en proactieve oplossing kun je echter overwegen om Bitdefender Mobile Security voor Android te installeren. Deze uitzonderlijke beveiligingsapp biedt geavanceerde functies zoals App Anomaly Detection en Malware Scanner, waarmee je kunt voorkomen dat schadelijke apps op je apparaat worden geïnstalleerd. Door je mobiele beveiliging preventief aan te pakken, kun je veiliger en soepeler surfen zonder last te hebben van pop-upadvertenties.