We hebben antwoorden verzameld op enkele veelgestelde vragen over Bitdefender Digital Identity Protection.
Wat is Bitdefender Digital Identity Protection?
Bitdefender Digital Identity Protection is een service die uw digitale voetafdruk bewaakt. Omdat de informatie in uw digitale profiel overlapt met uw fysieke identiteit, is het gemakkelijk voor cybercriminelen om de gegevens die ze over u hebben te gebruiken om uw identiteit te stelen, uw privacy te schenden, u na te doen voor financieel gewin of uw reputatie te schaden.
Met Bitdefender Digital Identity Protection kunt u eigenaar worden van uw persoonlijke gegevens. Ontdek of uw persoonlijke gegevens ooit zijn uitgelekt op internet en ontvang onmiddellijk waarschuwingen over nieuwe inbreuken. U kunt ook controleren of u door uw digitale voetafdruk risico loopt op identiteitsdiefstal of imitatie in de sociale media. Uw online privégegevens kunnen gemakkelijk worden blootgelegd, maar u kunt ervoor zorgen dat ze privé blijven.
Welke functies biedt Bitdefender Digital Identity Protection?
- Visualisatie digitale voetafdruk: zie precies hoeveel van uw persoonlijke gegevens openbaar zijn gemaakt of zijn gestolen.
- Voortdurende identiteitsbewaking: blijf op de hoogte als er gevoelige informatie met betrekking tot uw identiteit wordt gevonden op het Dark Web en in openbare databases.
- Waarschuwingen in realtime: ontvang waarschuwingen over pogingen tot identiteitsdiefstal zoals gegevensinbreuken, accountovernames en imitaties in sociale media.
Waar hebben jullie de informatie uit mijn openbare profiel gevonden?
We scannen bronnen die offline en online openbaar beschikbaar zijn om deze informatie te verkrijgen. De bron staat naast elk stukje informatie zodat je kunt zien waar het vandaan komt en ook kunt handelen om het te verwijderen als je geïnteresseerd bent.
Hoe werkt Impersonation monitoring?
Wanneer we een profiel tegenkomen (meestal van sociale netwerken) dat gemeenschappelijke elementen heeft met uw identiteit maar waarvan niet is bevestigd dat het van u is, zullen we u waarschuwen over de mogelijkheid dat een profiel van iemand anders probeert zich voor u uit te geven. We zullen ook suggesties weergeven voor acties die moeten worden ondernomen als het inderdaad om een poging tot imitatie gaat.
Wat is een Digitale Identiteit en waarom is het belangrijk?
Net als in de fysieke wereld is een digitale identiteit een manier om jezelf te authenticeren bij een computersysteem om toegang te krijgen tot de diensten die dit systeem biedt. Gebruikersnamen en wachtwoorden behoren tot de meest voorkomende gegevens in digitale identiteiten, maar er zijn aanvullende "schaduwgegevens" nodig, afhankelijk van de dienst waarbij je je aanmeldt.
Voor een bank omvatten deze schaduwgegevens je thuisadres, geboortedatum, burgerservicenummer en aankoopgeschiedenis. Voor een ziekenhuis omvatten deze schaduwgegevens je medische geschiedenis, bloedgroep en andere aandoeningen waaraan je lijdt. Elke dienst die wordt geschonden, helpt cybercriminelen het ontbrekende beeld te completeren en jou als persoon beter af te schilderen.
Wat is een inbreuk?
Er is sprake van een inbreuk wanneer cybercriminelen je identiteit stelen, je privacy schenden, je imiteren voor financieel gewin of je reputatie schaden. Omdat de informatie in je profiel overlapt met je fysieke identiteit, is het makkelijk voor ze om de gegevens die ze over je hebben verder uit te buiten.
Tegen de tijd dat je klaar bent met het lezen van deze regel, zullen 520 mensen hun privégegevens online hebben gelekt als gevolg van een datalek. Het zal de getroffen bedrijven enkele maanden kosten om het probleem te identificeren en gebruikers erover te informeren, en nog enkele maanden voordat de slachtoffers de gevolgen beginnen te voelen. In de afgelopen tien jaar zijn datalekken het nieuwe normaal geworden. Klantgegevens zijn zo vaak blootgelegd dat cybercriminelen nu over meer informatie over slachtoffers beschikken dan overheden.
Hoe vinden jullie mijn geschonden gegevens?
Om gestolen gegevens te vinden, scannen we de donkere hoeken van het web met behulp van verschillende methoden. Zodra de gegevens zijn gevonden, gebruiken we een eigen systeem voor identiteitsresolutie om de identiteit van de geschonden persoon te achterhalen, zodat we de persoon over de schending kunnen waarschuwen, zelfs als de schending zelf weinig of verouderde informatie bevat.
Welke persoonlijke informatie wordt over het algemeen verzameld bij een inbreuk?
Over het algemeen bevatten inbreuken informatie over e-mails, wachtwoorden, namen en gebruikersnamen, telefoonnummers en fysieke adressen van gebruikers. Hun blootgestelde gegevens creëren een sneeuwbaleffect dat uiteindelijk leidt tot het lekken, verkopen of verhandelen van volledige digitale identiteiten op het Dark Web.
Wat onderscheidt Bitdefender Digital Identity Protection van de concurrentie?
Drie belangrijke factoren onderscheiden Bitdefender Digital Identity Protection van de rest:
- Het is de meest uitgebreide digitale voetafdruk op de markt.
- Het controleert uw imitatie op sociale media.
- Het biedt duidelijke acties om uw privacyrisico's te verminderen.
Wat gebeurt er als ik meerdere identiteiten toevoeg?
U kunt maximaal 10 e-mailadressen en 5 telefoonnummers toevoegen om uw identiteit te laten bewaken. Als u informatie over meerdere personen toevoegt, zal uw identiteit onnauwkeurig zijn. Voeg alleen informatie over uw identiteit toe. Als u een andere identiteit moet beschermen, koop dan een ander Bitdefender Digital Identity Protection-abonnement en activeer het in een aparte Bitdefender-account.
Wat moet ik doen als er een bedreiging is gedetecteerd?
Gegevensinbreuken, mogelijke pogingen tot imitatie en nieuwe persoonlijk identificeerbare gegevens verschijnen in het gedeelte Bedreigingen. Volg onze herstelstappen om veilig te blijven: tik op elke koppeling en voer de voorgestelde actie uit, markeer de stap vervolgens als uitgevoerd.
Kunt u mijn informatie van het Surface & Dark Web wissen?
Nee. Wij bieden bewustzijn over uw Digitale Voetafdruk (gegevens die zijn blootgesteld op Surface Web) en herstelstappen voor datalekken (gegevens die zijn blootgesteld op Dark Web).
Dekt het plan kredietbewaking & score?
Nee, Bitdefender Digital Identity Protection biedt geen kredietbewaking en -score.
Hoe worden de gegevens die ik heb verstrekt, vergeleken met andere accounts die ik niet heb gedeeld?
We gebruiken een eigen identiteitsresolutie-engine die fragmenten van online gevonden identiteitsinformatie koppelt en combineert tot één identiteitsprofiel.
Hoe kan ik de persoonlijke gegevens wijzigen die ik heb opgegeven tijdens het configuratieproces?
Voer de volgende stappen uit om de gegevens te wijzigen die u hebt opgegeven tijdens de configuratie van Bitdefender Digital Identity Protection:
- Ga naar https://central.bitdefender.com/ en meld u aan bij uw account.
- Klik op Digital Identity Protection in het menu aan de linkerkant.
- Klik vervolgens op Gegevensbewaking in de rechterbovenhoek.
- Op de pagina Gegevensbewaking kun je twee dingen doen:
a. Een e-mailadres of telefoonnummer verwijderen dat al is geverifieerd.
b. De naam bewerken die u hebt toegevoegd toen u Bitdefender Digital Identity Protection configureerde.
Hoe lang bewaart u mijn persoonlijke gegevens?
Persoonlijke gegevens die de identiteit vormen, worden opgeslagen zolang uw Bitdefender Digital Identity Protection-abonnement actief is. Als u niet verlengt en uw abonnement verloopt, bewaren we uw gegevens nog 6 maanden. Als u besluit uw abonnement opnieuw te activeren, wordt de identiteitsbewaking hervat vanaf het moment dat u het abonnement hebt geannuleerd. U kunt ook op elk moment contact met ons opnemen om te vragen uw gegevens uit ons systeem te verwijderen, zelfs als uw abonnement inactief is.
Hoe verwijder ik al mijn persoonlijke gegevens die jullie tot nu toe hebben verzameld?
Om al je persoonlijke gegevens te wissen, kun je contact opnemen met ons ondersteuningsteam. Zij helpen je graag verder met je verzoek.
Wat kan ik doen om mijn digitale identiteit te beschermen?
Hoewel het beschermen van je digitale identiteit misschien een beetje overweldigend lijkt, kun je verschillende stappen nemen om het veiliger te maken of in ieder geval de omvang van een datalek te beperken. Gelukkig kan een combinatie van goede praktijken en voortdurende controle je helpen bij digitale rampen:
- We kunnen het belang van complexe wachtwoorden voor eenmalig gebruik niet genoeg benadrukken. Wanneer je je aanmeldt voor een dienst, kies dan een sterk, uniek wachtwoord. Maak je geen zorgen over het onthouden ervan - de meeste browsers kunnen je wachtwoord op een versleutelde manier genereren en opslaan. Browsers synchroniseren tussen apparaten die je bezit, zodat ze automatisch je wachtwoord kunnen invullen wanneer je moet inloggen op een ander apparaat. Als een van je accounts gecompromitteerd raakt, zullen aanvallers die toegang hebben tot je gebruikersnaam en wachtwoord proberen om deze gegevens in te voeren in alle belangrijke diensten in de hoop dat je ze opnieuw hebt gebruikt. Deze aanval, bekend als "credential stuffing", is de belangrijkste oorzaak van massale accountcompromittering.
- Gebruik een tweede authenticatiefactor. De meeste diensten vereisen wegwerpbare, eenmalige wachtwoorden die via sms of mobiele authenticators worden verzonden als onderdeel van het aanmeldproces. Schakel deze functie in wanneer deze beschikbaar is. Je moet ook mobiele authenticators kiezen in plaats van korte berichten als tweede factor omdat sommige bedrijven je kunnen aanmelden voor commerciële communicatie via SMS zodra ze je telefoonnummer hebben. Daarnaast zou een bekende aanvaller proberen controle te krijgen over je simkaart door je nummer te porteren, als het potentiële financiële gewin groot genoeg is om de inspanning te rechtvaardigen.
- Beperk de informatie die je aan bedrijven geeft tot een absoluut minimum. Hoe meer gegevens er in je bestand staan, hoe meer gegevens er verloren gaan voor hackers bij een inbraak. Vul alleen informatie in die verplicht is voor het instellen van de account en houd, indien mogelijk, je telefoonnummer privé. Bewaar geen creditcardgegevens bij verkopers als je dat kunt vermijden.
- Controleer uw persoonlijke gegevens regelmatig. Sommige bedrijven bieden digitale identiteitsbescherming, een dienst die zoekt naar privégegevens (zoals je naam, e-mailadres en telefoonnummers) op zowel het internet als het Dark Web. Dit is uiterst belangrijk, want je krijgt een melding zodra je gegevens gelekt zijn. Op deze manier kun je snel actie ondernemen om de schade te beperken (je wachtwoord wijzigen, creditcards blokkeren of annuleren, enzovoort).
Wat is een Digitale Voetafdruk?
Rondzwerven op internet creëert een spoor dat achterblijft wanneer u de webbrowser sluit of u afmeldt bij een service. Deze verzameling gegevens is uw digitale voetafdruk en dient om een profiel in de online wereld op te bouwen dat niet noodzakelijkerwijs aan uw persoon gekoppeld is. Je digitale voetafdruk (ook wel digitale schaduw genoemd) is de som van al je activiteiten op internet. Het wordt gegenereerd wanneer je een website bezoekt, een service opent of een webapplicatie gebruikt. Je online activiteit wordt meestal passief bijgehouden door middel van cookies, maar je acties hebben ook een belangrijke bijdrage. Bedenk dat wanneer je op een webpagina terechtkomt, de minimale informatie die aan de eigenaar wordt doorgegeven het IP-adres is - wat je geografische locatie, besturingssysteem en gebruikte webbrowser kan verraden. Er kunnen echter extra gegevens worden toegevoegd.
Elk spoor dat je achterlaat in de online wereld wordt vastgelegd en draagt bij aan je digitale voetafdruk. Reacties op berichten op sociale media, commentaar op artikelen, enquêtes, abonnementen op nieuwsbrieven, stemmen, gedeelde foto's en andere vormen van online expressie creëren een voetafdruk die kan worden gebruikt om je in de echte wereld te identificeren.
Gespecialiseerde bedrijven (data brokers) verzamelen deze broodkruimels in een rijk profiel dat uitgebreide demografische gegevens, interesses, aankoopgedrag en affiliaties bevat. Afhankelijk van de gegevens die je online achterlaat en het bereik van de gegevensmakelaar, kan het profiel ook gevoelige informatie bevatten die het beste privé gehouden kan worden.
Wat is het Dark Web?
Het Dark Web is een deel van het internet dat kan worden bereikt met behulp van specifieke softwaretechnologie die anonimiteit biedt. Websites in deze ruimte zijn openbaar toegankelijk, maar worden niet geïndexeerd door zoekmachines. Hun IP-adressen zijn verborgen, waardoor het moeilijk te achterhalen is waar ze gehost worden. Vaak is deze ruimte een schuilplaats voor cybercriminelen die gestolen of illegale goederen (digitaal of fysiek) verkopen en verhandelen. Aan de digitale kant bevatten de goederen die op het dark web worden uitgewisseld gebruikersgegevens zoals persoonlijke informatie of betaalkaartgegevens die frauduleuze activiteiten voeden. In veel gevallen is deze informatie het resultaat van datalekken, hoewel het dark web niet de enige plek is waar dergelijke goederen worden verhandeld.
Het Dark Web wordt meestal geassocieerd met illegale activiteiten, maar het heeft ook legitieme toepassingen. Activisten en klokkenluiders vertrouwen er vaak op voor anonimiteit, net als andere gebruikers die bang zijn voor toezicht. Gerenommeerde publicaties en communicatiediensten hebben ook spiegels op het dark web om zelfs toegankelijk te zijn vanuit landen waar de normale toegang tot hun bronnen is geblokkeerd.
Deze anonieme communicatie tussen gebruikers en de bestemmingsservers is mogelijk via duizenden computers in een netwerk dat verkeer naar elkaar doorstuurt om het van het ene punt naar het andere te versleutelen en anonimiseren. Meestal gebeurt dit met de Tor-software, maar er bestaan ook andere oplossingen. In tegenstelling tot normale websites hebben locaties op het dark web geen menselijk leesbare domeinnaam, eindigen ze met de extensie .onion en worden ze niet direct geladen in gewone browsers. Meestal wordt Tor Browser gebruikt om verbinding te maken met het Tor netwerk en toegang te krijgen tot de bronnen die het doorgeeft.
Afhankelijk van wat je zoekt, kan het moeilijk zijn om bepaalde websites op het dark web te bereiken, tenzij je hun adres al hebt. Gespecialiseerde zoekmachines die inhoud van dit deel van het web indexeren kunnen nuttig zijn, maar niet alle exploitanten van verborgen diensten willen zichtbaar zijn zodat hun inhoud en bronnen beschikbaar blijven voor een kleiner aantal gebruikers.