Wat is Spyware? Preventie en Verwijdering

Wat als een hacker elke avond via de webcam van uw laptop toegang heeft tot uw slaapkamer? Of dat een vreemdeling via uw microfoon meeluistert tijdens een vertrouwelijke zakenbespreking? Dit is nu mogelijk dankzij kwaadaardige software, spyware genaamd.

Wat is spyware?

Zonder uw toestemming gebruiken hackers spyware om informatie te verzamelen over al uw computer- en internetactiviteiten, die vervolgens naar derden kan worden gestuurd voor wat extra geld en afpersing. In enkele seconden heeft een crimineel toegang tot uw creditcardgegevens, banktransacties, naam, adres en wachtwoorden, en kan hij gemakkelijk uw hele systeem manipuleren door toegang te krijgen tot uw webcam, microfoon en andere functionaliteiten.

Pc's zijn niet de enige apparaten die aan deze bedreigingen worden blootgesteld. Sinds we ons leven hebben verplaatst naar smartphones, kunnen hackers spyware gebruiken om onze locatie via GPS te volgen, onze gesprekken te lezen en zelfs op te nemen.

Wat is Spyware?

En je kunt er niet veel aan doen. De laatste jaren is spyware een complexe vijand gebleken, die zelfs door professionele anti-spyware oplossingen moeilijk te detecteren en te verwijderen is. Het is een stille en moeilijk op te sporen waarnemer, die zichzelf installeert wanneer gebruikers op het web surfen met een kwetsbare browser, wanneer ze een malafide programma installeren dat legitiem lijkt, of wanneer ze muziek of films downloaden van verdachte bronnen voor het delen van bestanden.

Wie gebruikt spyware en waarom?

Keystroke logging is een van de meest voorkomende soorten spyware. Ook bekend als keyloggers, registreert het elke toetsaanslag om uw wachtwoorden en andere getypte informatie te stelen. Hoe vaak heb je die gratis USB-stick gebruikt die je bij een willekeurig evenement hebt gekregen? Denk de volgende keer twee keer na, want het kan een USB keylogger zijn.

In andere gevallen wordt spyware met opzet geïnstalleerd op gedeelde of openbare netwerken door de eigenaar ervan om de activiteiten beter te kunnen bewaken en inbreuken te voorkomen. Naast ondernemingen die hun werknemers willen controleren, gebruiken of schrijven regeringen over de hele wereld hun eigen spyware software om potentiële nationale veiligheidsdreigingen af te pakken en terrorisme te bestrijden. Dit laatste gebruik van spyware is vatbaar voor discussie nadat mensenrechtenorganisatie Amnesty International zich in 2015 uitsprak tegen regeringen die deze weg bewandelen om onder meer journalisten en mensenrechtenactivisten te bespioneren, en stelde dat het een aanval is op de vrije meningsuiting.

Hoewel irritant, wordt niet alle spyware software gebruikt met kwade bedoelingen. Sommige legitieme programma's of social media kanalen zoals Facebook worden gebundeld met spyware die we onbewust accepteren en toestaan om onze activiteiten te volgen voor gebruikersprofiel analyse en reclame.

Hoe detecteert u een in uw netwerk geïnfiltreerde spion?

Het is niet altijd handig om kwaadaardige software te ontmaskeren, maar er zijn enkele belangrijke kenmerken waarop u kunt letten. Als u browser- of softwarewijzigingen opmerkt die u zich niet herinnert te hebben goedgekeurd, als uw computer traag is en zelfs vaak crasht of als u problemen hebt met schijfgebruik, dan heeft u mogelijk te maken met spyware. Aangezien dit ook tekenen van andere problemen zijn, moet u onmiddellijk een volledige systeemscan uitvoeren, maar houd er rekening mee dat sommige spyware zeer agressief kan zijn en moeilijk te verwijderen en zelfs te detecteren.

Zoals altijd is de gebruiker de belangrijkste factor, terwijl een nalatige de nummer één oorzaak is van beveiligingsproblemen. Zorg ervoor dat u altijd uw besturingssysteem, uw beveiligingssoftware en anti-spywareoplossing en uw webbrowser bijwerkt. Wees op uw hoede voor verdachte pictogrammen die plotseling in uw taakbalk kunnen verschijnen, houd uw ogen open voor valse software die u kunt downloaden en klik nooit op pop-upadvertenties. Houd op Windows-computers de Webcambeveiliging en Microfoonmonitor van Bitdefender ingeschakeld om voortdurend apps te controleren die proberen toegang te krijgen tot uw camera of toegang krijgen tot uw microfoon om audio op te nemen voor verschillende doeleinden, zoals chantage.