De Webcam beveiligingsfunctie in Bitdefender

Als het gaat om het voorkomen dat hackers de controle overnemen over uw webcam, zijn oplossingen zoals het intrekken van de privileges van de toepassing, het inactiveren of afdekken van de ingebouwde camera van het apparaat niet zo praktisch.

Dit is waar de Bitdefender Webcam beveiliging ingrijpt. Om afpersingspogingen met gevoelige gegevens te voorkomen, controleert onze Webcam Protection permanent apps die toegang tot uw camera proberen te krijgen en worden onbekende toepassingen blokkeert.

Veilige en betrouwde toepassingen krijgen automatisch toegang tot de webcam van het apparaat.

Als veiligheidsmaatregel ontvangt u een melding telkens wanneer een niet-vertrouwde toepassing tracht om zich toegang te verschaffen tot uw camera, zelfs als de functie Autopiloot ingeschakeld is. U kunt dit dan blokkeren of toestaan.

Om Webcam beveiliging te activeren, volg de stappen hieronder:

Bitdefender 2020 & Bitdefender 2019

1. Klik op Privacy aan de linkerkant van de hoofdinterface van Bitdefender.

2. Klik in het paneel WEBCAMBESCHERMING op de schakelaar AAN/UIT.

Bitdefender 2018

1. Klik op de icoon Privacy aan de linkerkant van de hoofdinterface van Bitdefender.

2. Klik op de link FUNCTIES WEERGEVEN.

3. Klik in het paneel WEBCAMBESCHERMING op de schakelaar AAN/UIT.

Om naar het instellingenmenu te gaan, klikt u op de icoon in de rechterbenedenhoek van de Webcambescherming. Van hieruit kunt u:

Alle toegang tot de webcam blokkeren

Geen enkele toepassing krijgt toegang tot uw webcam.

• Toegang voor browsers tot webcam blokkeren

Geen enkele internetbrowser, behalve Internet Explorer en Microsoft Edge, krijgt toegang tot uw webcam.

OPMERKING: Wegens de procedure van de Windows Store-apps waardoor ze in één proces uitgevoerd worden, kunnen Internet Explorer en Microsoft Edge niet als internetbrowsers herkend worden. Daardoor zijn ze uitgesloten uit deze instelling.

• De webcamtoegang van de toepassing instellen op basis van de keuze van de Bitdefender-gebruiker

Indien de meeste Bitdefender-gebruikers een populaire app als ongevaarlijk beschouwen, dan wordt de toegang tot de webcam automatisch ingesteld op Toestaan. Indien een populaire toepassing door veel gebruikers als gevaarlijk wordt beschouwd, wordt de toegang automatisch ingesteld op Geblokkeerd.

OPMERKING: Telkens wanneer een van uw geïnstalleerde apps door de meerderheid van de Bitdefender-gebruikers als geblokkeerd wordt gemeld, krijgt u hierover een kennisgeving, zelfs als de Autopilot-functie ingeschakeld is.

Kies om notificaties te ontvangen wanneer toepassingen met toestemming een verbinding maken met de webcam

Telkens wanneer een toepassing met toestemming uw webcam wil gebruiken, zult u een melding ontvangen, zelfs als de Autopilot-functie ingeschakeld is.

Als het om webcams gaat, wordt veiligheid jammer genoeg door sommige producenten over het hoofd gezien, omdat ze zich liever meer richten op economische aspecten. Dit kan tot bijzonder gevaarlijke situaties leiden, waarbij gebruikers een makkelijke prooi kunnen worden voor hackers die proberen om zich een toegang te verschaffen tot hun apparaten. Om uw webcam tegen hackers te beschermen moet u:

• Gebruik nooit standaardinstellingen. Zorg ervoor dat u wachtwoorden wijzigt en andere instellingen gebruikt zodra u uw apparaat hebt geïnstalleerd.

• Zorg ervoor dat de firmware steeds up-to-date is.

• Gebruik een gepaste beveiligingsoplossing, die uw webcam kan beschermen.