Wat is een Computerworm? Preventie & Verwijdering

In dit artikel kom je meer te weten over computerwormen - de term Worm / Computerworm wordt gebruikt om een type malware te beschrijven dat zichzelf repliceert en zich automatisch verspreidt door een netwerk.

 

Wat is een Computerworm?

Wat begon als een onschuldig universiteitsproject is nu een kwaadaardige, zichzelf replicerende malware geworden die zichzelf onmiddellijk door je hele netwerk verspreidt, zonder enige tussenkomst van jou of een ander programma.

Maak kennis met de computerworm. Wormen verspreiden zich van de ene computer naar de andere door kwetsbaarheden in het besturingssysteem uit te buiten. Ze kunnen "payloads" bevatten waarmee persoonlijke gegevens worden gestolen, achterdeurtjes worden gemaakt waarmee hackers het systeem op afstand kunnen besturen, of bestanden worden verwijderd. Criminelen gebruiken de besmette computer vervolgens om spamcampagnes te versturen of instellingen aan te vallen, waaronder overheidsorganisaties.

Computerworm

Het is niet moeilijk voor gebruikers om geïnfecteerd te raken, omdat moderne wormen geavanceerder zijn dan hun tegenhangers uit de jaren 80. Omdat ze zich automatisch over de draden verspreiden, heeft de gebruiker zelden een andere rol in het verspreidingsproces dan het ongepatcht laten van zijn systeem of het bekijken van een e-mailbericht. Andere wormen verspreiden zich van geïnfecteerde USB naar schone computers door gebruik te maken van de Autorun-functie van het besturingssysteem - een functie waarmee het besturingssysteem automatisch een toepassing kan uitvoeren wanneer een verwisselbare schijf wordt aangesloten. Deze functie werd in de loop der tijd zo vaak misbruikt dat hij na Windows XP is stopgezet.

Wormen bieden vele mogelijkheden om schade aan te richten die miljoenen waard is. De beruchte Stuxnet, Duqu en Flame hebben wormbare componenten die door overheden zijn gemaakt om buitenlandse netwerken te infiltreren om te spioneren en vertrouwelijke informatie te stelen.

 

Detectie, verwijdering, preventie

Wormen zijn onzichtbaar, waardoor ze zeer moeilijk te detecteren zijn. Sommige hints kunnen zijn dat uw computer erg traag is en niet reageert, dat hij bestanden mist of spam verstuurt naar uw contacten, maar het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Als u geïnfecteerd bent met een computerworm, verbreek dan de verbinding met het internet zodat de worm uw netwerk niet gebruikt om zich naar andere computers te verspreiden. Voer een scan uit en verwijder de malware.

Er zijn enkele eenvoudige stappen om een intacte infrastructuur te behouden en te voorkomen dat u met computerwormen te maken krijgt:

  • Installeer een beveiligingsoplossing op al uw apparaten en werk deze regelmatig bij.
  • Open nooit e-mails en bijlagen van mensen die u niet kent, en klik niet op verdachte koppelingen.
  • Scan uw computer regelmatig om kwetsbaarheden en mogelijk geïnfecteerde bestanden op te sporen.

Tot slot is het naast het gebruik van beveiligingssoftware ook belangrijk om goed op te letten welke bestanden u downloadt en welke koppelingen u opent. Net zoals u geen vreemde in uw huis zou toelaten, wees voorzichtig en download geen bestanden van onbekende bronnen.