Hoe kan ik zien hoeveel tijd mijn kind op zijn apparaat doorbrengt?

Let op: Dit artikel verwijst naar de oudere versie van Bitdefender Parental Control, die momenteel wordt uitgefaseerd (End of Life) en vervangen door een meer geavanceerde technologie. Ga voor informatie en ondersteuningsartikelen met betrekking tot de nieuwe versie van Parental Control naar deze koppeling.

"Een minuutje maar!" is wat de meeste ouders te horen krijgen als ze proberen een einde te maken aan schermtijd. Maar dat wordt meestal de langste minuut in de menselijke geschiedenis. En er is geen teken dat het in de toekomst korter wordt, aangezien apparaten het favoriete speelgoed van kinderen zijn geworden.

Volgens een onderzoek van Bitdefender ("Teens and online Threats, December 2017") gebruikt 75% van de ondervraagde kinderen smartphones, 42% tablets en 40% laptops. In 2013 is het aantal kinderen dat mobiele apparaten gebruikt bijna verdubbeld ten opzichte van 2011, volgens het rapport van Common Sense Media, Zero to Eight: Children's Media Use in America 2013. Door deze cijfers is het omgaan met schermtijd een van de grootste opvoedingsuitdagingen geworden. Elke gadget is een "deur" naar de digitale wereld; een deur die kinderen in het gezicht van hun ouders slaan. Psychologen zeggen dat het hypnotiserende effect van schermen op de hersenen van kinderen erg lijkt op wat wij ervaren als we kijken of lezen naar iets waar we het meest van genieten. Een "andere wereld", fictief of digitaal, absorbeert ons, we houden van de ervaring, de personages en de actie, en we willen niet dat het eindigt. Kinderen dwingen het te beëindigen brengt driftbuien en protesten met zich mee.

 

Hoe kan ik zien hoeveel tijd mijn kind op zijn apparaat doorbrengt?

Om te zien hoeveel tijd het kind doorbrengt op een apparaat, kunt u met een webbrowser naar uw Bitdefender Central-account gaan.

In het paneel Schermtijd van het profiel van uw kind voor Ouderlijk toezicht kunt u zien hoeveel tijd er werd doorgebracht op elk geregistreerd apparaat en wat het kind deed.

Bitdefender Parental Control - Schermtijd

 

Ik wil de schermtijd in mijn huis verminderen. Wat kan ik doen?

Als u en uw gezin te veel schermtijd hebben en de behoefte voelen om de stekker eruit te trekken, maar niet weten waar te beginnen, zijn hier enkele ideeën die kunnen helpen. Het doel is niet om schermen volledig uit te bannen - dat zou vandaag de dag een onrealistisch doel zijn - maar om de tijd die je passief naar een scherm kijkt te controleren en te beperken tot een hoeveelheid die redelijk en veilig is voor je gezin.

Schermtijd

1. Maak een plan met een maximum toegestane schermtijd op weekdagen en in het weekend. Maak een digitaal schema voor het hele gezin en wees creatief. Voeg bijvoorbeeld een digitaalvrije dag en een spelletjesdag toe aan de kalender om te compenseren. Bespreek de grenzen van het schermgebruik die jullie gaan hanteren en waarom.

2. Stel een timer in om bij te houden hoe lang gezinsleden op apps, games en e-mail blijven. De volgende stap is om dit geleidelijk te verminderen, vooral als je digitale activiteit niet zo belangrijk is, of als het kan worden uitgesteld of vervangen door offline activiteit.

3. Geef prioriteit aan face-to-face interactie en plan om je vrienden of collega's persoonlijk te ontmoeten in plaats van chat te gebruiken en je mee te laten slepen in tijdrovende online gesprekken. Voer telefoongesprekken met verre dierbaren en spreek face-to-face af met familieleden in de buurt.

4. Vervang schermtijd door buitentijd. Buiten rennen en spelen is goed voor alle gezinsleden, en zelfs een korte wandeling is beter dan op de bank blijven zitten.

5. Heb een Plan B met offline activiteiten voor 's avonds. Als je slimme gadgets weghaalt, zeggen kinderen misschien dat ze zich vervelen en niet weten wat ze anders moeten doen. Laat ze dus een bordspel spelen, iets koken, knutselen of tekenen en moedig ze aan om een nieuwe hobby op te pakken.

6. Stel een smartphone "hotel " in - een plek in je huis om de telefoons te laten liggen. Draag ze niet in je zak als je thuis bent. Het is misschien beter om pushmeldingen uit te schakelen, zodat je niet in de verleiding komt om ze voortdurend te controleren.

7. Maak digitale-vrije zones in huis waar gadgets niet zijn toegestaan: de eetkamer, slaapkamer, kinderkamer, badkamer. Eet niet terwijl je naar schermen kijkt, want dan kun je de maaltijden uit het oog verliezen. Ook raden specialisten aan om schermen een uur voor het slapen te vermijden.

8. Praat met kinderen over online gevaren (inclusief te veel schermtijd), zodat ze begrijpen dat beperkingen en voorzorgsmaatregelen voor hun veiligheid zijn. Leg uit hoe gewelddadige videospelletjes, films, beelden en bepaalde soorten mensen (zoals roofdieren en cyberpesters) schadelijk voor hen kunnen zijn en hoe jullie samen kunnen werken om de risico's te beperken.

Schermtijd houdt kinderen rustig, en er zijn momenten waarop ouders een pauze of tijd nodig hebben om dringende zaken op te lossen. Het is niet erg als schermtijd voor hen een tijdelijke oplossing is. Maar er zijn andere momenten in het gezinsleven die gevuld kunnen worden met de vreugde van tijd doorbrengen met elkaar, en niet met schermen. Het is aan de ouders om een evenwicht te vinden.