Hoe maakt u een schermafdruk

Afhankelijk van uw situatie kunt u via de onderstaande stappen een schermafdruk maken van een bepaalde melding of situatie.

OPMERKING: De knop Print Screen kan ook PrtScnPrntScrnPrint Scr of iets gelijkaardigs heten. Op de meeste toetsenborden staat deze toets tussen de toetsen F12 en Scroll Lock. Op toetsenborden van laptops is het mogelijk dat u op de toets Fn of Function moet drukken om naar de functie schermafdruk te gaan. U krijgt geen bevestiging dat de schermafdruk is gemaakt.

Voor Windows 10

In Windows 10 zijn er verschillende manieren om een schermafdruk te maken:

1. De toets Print Screen op uw toetsenbord

• Druk op de knop Print Screen op uw toetsenbord. Hierdoor wordt er een foto genomen van uw scherm, dat gekopieerd wordt naar het klembord.

• Plak de schermafdruk in een programma om de afbeelding te bekijken. De meest gebruikelijke manier is om het te plakken in een Paint-bestand, zodat het u het later kunt doorsturen.

• Klik op de Windows-icoon in de linkerbenedenhoek van het scherm en geef Paint in.

• Klik op Paint om de toepassing te openen.

• Eens het nieuwe, lege canvas geopend is, drukt u tegelijkertijd op de toetsen Ctrl+V om het beeld op het canvas te plakken. U kunt ook het menu Wijzigen openen en Plakken kiezen, of met de rechtermuisknop op het canvas klikken en Plakken selecteren.

• Klik op Bestand en dan Opslaan om de naam, het bestandstype en de locatie van het beeld in te stellen.

2. Een schermafdruk maken van een actief venster

• Houd de toets Alt ingedrukt en druk op Print Screen. Zo maakt u enkel een schermafdruk van het actieve venster.

• Klik op de Windows-icoon in de linkerbenedenhoek van het scherm en geef Paint in.

• Klik op Paint om de toepassing te openen.

• Eens het nieuwe, lege canvas geopend is, drukt u tegelijkertijd op de toetsen Ctrl+V om het beeld op het canvas te plakken. U kunt ook het menu Wijzigen openen en Plakken selecteren, of met de rechtermuisknop op het canvas klikken en Plakken selecteren.

• Klik op Bestand en dan Opslaan om de naam, het bestandstype en de locatie van de afbeelding in te stellen.

3. Snipping Tool gebruiken

• Klik op de Windows-icoon in de linkerbenedenhoek van het scherm en geef Snipping Tool in.

• Klik op Snipping Tool om de toepassing te openen.

• Klik op Nieuw en sleep de cursor langs uw scherm om het gebied te selecteren waar u een afbeelding van wilt hebben.

• Daarna kunt u het beeld opslaan door te klikken op Bestand en Opslaan als te selecteren.

• Geef een naam in voor de schermafdruk, kies het type bestand en klik vervolgens op Opslaan.

4. Met de combinatie Windows-toets + Print Screen

• Houd de Windows-toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk dan op de knop Print Screen.

• Houd de Windows-toets ingedrukt en druk dan op E op uw toetsenbord om Explorer te openen. Ga naar de bibliotheek Afbeeldingen, die zich aan de linkerkant van het scherm bevindt.

• Bij Afbeeldingen vindt u de map Schermafdrukken. U vindt er alle schermafdrukken die u op deze manier maakt.

1166 1 1

Voor Windows 8 en Windows 8.1

• Schakel over op het scherm waar u een schermafdruk van wilt maken.

• Houd de Windows-toets op uw toetsenbord ingedrukt en druk dan op de knop Print Screen.

• Houd de Windows-toets ingedrukt en druk dan op E op uw toetsenbord om Explorer te openen. Ga naar de bibliotheek Afbeeldingen, die zich aan de linkerkant van het scherm bevindt.

• In de bibliotheek Afbeeldingen vindt u de map Schermafdrukken. U vindt er al uw schermafdrukken.

Voor Windows XP, Windows Vista en Windows 7

• Druk op de knop Print Screen op uw toetsenbord. Hierdoor wordt er een foto genomen van uw scherm, dat gekopieerd wordt naar het klembord.

• Plak de schermafdruk in een programma om de afbeelding te bekijken. De meest gebruikelijke manier is om het te plakken in een Paint-bestand, zodat het u het later kunt doorsturen.

Om Paint te openen, gaat u naar Start Accessoires > in de lijst met toepassingen klikt u op Paint.

1166 2

• Eens het nieuwe, lege canvas geopend is, drukt u tegelijkertijd op de toetsen Ctrl+V om het beeld op het canvas te plakken. U kunt ook het menu Wijzigen openen en Plakken kiezen, of met de rechtermuisknop op het canvas klikken en Plakken selecteren.

• Klik op Bestand en dan Opslaan om de naam, het bestandstype en de locatie van het beeld in te stellen.

• U kunt de schermafdruk nu naar een van onze agents sturen, zodat zij een volledig beeld hebben van de situatie.