Opnieuw opstarten in Veilige modus

Veilige modus is een diagnostische besturingsmodus die hoofdzakelijk wordt gebruikt om problemen op te lossen die de normale werking van Windows beïnvloeden. Dergelijke problemen kunnen lopen van conflicterende stuurprogramma's tot virussen die verhinderen dat Windows normaal wordt gestart. In de Veilige modus werken slechts enkele toepassingen en laadt Windows alleen de basisbesturingsprogramma's en een minimum aan componenten van het besturingssysteem. Daarom zijn de meeste virussen inactief wanneer Windows in de Veilige modus wordt gebruikt en kunnen ze gemakkelijk worden verwijderd.

Hoe start u in Veilige Modus of in Veilige Modus met Netwerking in Windows XP/Vista/7:

1. Start de computer opnieuw.

2. Tik meerdere keren op de toets F8 voordat Windows wordt gestart om toegang te krijgen tot het opstartmenu.

1022 1

3. Selecteer Veilige modus in het opstartmenu of Veilige modus met netwerkmogelijkheden als u internettoegang wenst.

1022 2

4. Druk op Enter en wacht terwijl Windows wordt geladen in Veilige modus.

5. Dit proces eindigt met een bevestigingsbericht. Klik op OK om te bevestigen.

6. Om Windows normaal te starten, hoeft u alleen het systeem opnieuw op te starten.

Hoe start u in Veilige Modus met Netwerking in Windows 8/8.1/10

Zorg dat u, voordat u een van de beschreven methoden kiest, het wachtwoord kent waarmee u uw account hebt aangemaakt (indien u een pincode gebruikt). U kunt in de Veilige Modus geen pincode gebruiken om in te loggen op uw account. U moet het volledige wachtwoord gebruiken.

Methode 1

1. Herstart uw pc. Op het inlogscherm: houd de Shift-toets ingedrukt, selecteer Aan/Uit en klik op Herstarten.

2. Selecteer, nadat uw pc herstart naar het scherm Kies een optieProbleemoplossing > Geavanceerde opties > Opstartinstellingen > Herstarten.

3. Na het herstarten ziet u een lijst met opties. Selecteer 5 of F5 voor Veilige Modus met Netwerking.

Methode 2

1. Lanceer Systeemconfiguratie in Windows door tegelijk op de toetsen Windows + R op uw toetsenbord te drukken. Schrijf vervolgens msconfig in het veld en druk op OK.

1022 3

2. Ga naar het tabblad Opstart en selecteer in het onderdeel Opstartopties de Veilige Modus met Netwerk. Klik vervolgens op OK.

OPMERKING: Nadat u uw werk in de Veilige Modus afgerond hebt, open dan Systeemconfiguratie opnieuw (stap 1) en schakel het selectievakje uit voor de optie Veilige Opstart (stap 2). Klik op OK en herstart uw machine. Uw computer start nu normaal op.

1022 4

3. Windows zal u laten weten dat u uw computer moet herstarten om de nieuwe instelling in werking te laten treden. Na het herstarten, start uw computer automatisch in de Veilige Modus.