De realtime beveiligingsfunctie in Bitdefender

De realtime beveiligingsfunctie in Bitdefender biedt continue bescherming tegen een breed scala aan malwarebedreigingen door alle geopende bestanden en e-mailberichten te scannen.

De standaardinstellingen voor de realtime-beveiliging garanderen een goede beveiliging tegen malware, met een minimale impact op de systeemprestaties. Bitdefender zal bijvoorbeeld een Word document scannen op bekende gevaren wanneer u het opent, en een e-mailbericht wanneer u het ontvangt.

1. Klik in het navigatiemenu in de Bitdefender-interface op Bescherming.
2. In het deelvenster ANTIVIRUS klikt u op Openen.
3. In het venster Geavanceerd kunt u de scaninstellingen configureren:

Enkel toepassingen scannen. U kunt Bitdefender zo instellen dat enkel toepassingen waartoe toegang wordt gezocht, worden gescand.

Mogelijk ongewenste toepassingen scannen. Selecteer deze optie om te scannen op ongewenste toepassingen. Een PUA (potentially unwanted application) of PUP (potentially unwanted program) is software die meestal wordt samengebundeld met freeware software en pop-ups weergeeft of een werkbalk in de standaardbrowser installeert. Sommige PUA's of PUP's veranderen de homepage of zoekmotor, anderen voeren op de achtergrond meerdere processen uit waardoor uw pc vertraagt of laten talrijke advertenties zien. Deze programma's kunnen zonder uw toestemming worden geïnstalleerd (ook wel adware genoemd) of worden standaard toegevoegd aan de uitdrukkelijke installatiekit (advertentie-ondersteund).

Scripts scannen. Met de functie Scripts scannen kan Bitdefender powershellscripts en office-documenten scannen die scriptgebaseerde malware zou kunnen bevatten.

Gedeelde netwerken scannen. Om een extern netwerk vanaf uw apparaat veilig te gebruiken, raden we aan dat u de optie Gedeelde netwerken scannen ingeschakeld laat.

Archieven scannen. Het scannen binnenin de archieven verloopt langzaam en is een veeleisend proces, waardoor het niet aanbevolen is voor de realtime-beveiliging. Archieven die geïnfecteerde bestanden bevatten, zijn geen onmiddellijke bedreiging voor de beveiliging van uw systeem. De bedreiging kan uw systeem alleen beïnvloeden als het geïnfecteerde bestand wordt uitgepakt uit het archief en uitgevoerd zonder dat de real time-beveiliging is ingeschakeld.

Beslist u om deze optie te gebruiken, schakel deze dan in en versleep de schuifregelaar langs de schaal om archieven die groter zijn dan een bepaalde waarde in MB (Megabytes) uit te sluiten.

Opstartsectoren scannen. U kunt Bitdefender instellen om de startgebieden van uw harde schijf te scannen. Dit deel van de harde schijf bevat de vereiste computercode om het opstartproces te starten. Als een bedreiging het opstartgebied besmet, kan de toegang tot de schijf geblokkeerd worden en het is mogelijk dat u dan uw systeem niet meer kunt starten en geen toegang meer hebt tot uw gegevens.

Enkel nieuwe en gewijzigde bestanden scannen. Door alleen nieuwe en gewijzigde bestanden te scannen, kunt u de algemene reactiviteit van uw systeem aanzienlijk verbeteren met een minimale inlevering op het vlak van beveiliging.

Keyloggers scannen. Selecteer deze optie om uw systeem te scannen op keyloggers. Keyloggers slaan op wat u op uw toetsenbord intypt en zenden via Internet verslagen naar een kwaadwillend persoon (hacker). De hacker kan gevoelige informatie uit de gestolen data halen, zoals bankrekeningnummers en wachtwoorden, en deze voor zijn eigen doeleinden gebruiken.

Vroege opstartscan. Selecteer de optie Vroege opstartscan om uw systeem te scannen bij het opstarten, zodra alle kritieke diensten geladen zijn. De bedoeling van deze functie is om de detectie van bedreigingen bij de opstart van het systeem te verbeteren en de opstarttijd van uw systeem te verkorten.