Laatste nieuws

“Wilt u 91546,76 dollar per maand verdienen? Hier bestaat een applicatie voor !”

May 2012


De “truukjes” om veel geld te winnen werken soms echt… voor diegenen die hen verzinnen

 

Scams van het type “Word snel rijk!” krioelen al een aantal jaren op het internet en zijn een belangrijke bron van inkomsten voor diegenen die hen ontwikkelen. En zelfs al zijn internauten steeds opmerkzamer en de uitgevers van antivirusoplossingen steeds sneller in het blokkeren van fraude, de oplichters hebben toch een eenvoudige manier gevonden om mensen er op te leggen: door op websites apps voor te stellen die zogezegd toelaten om reusachtige sommen geld te verdienen.

Figuur 1 – Installatie van de tool HowToEarnMoney

 

Eenmaal gedownload en geïnstalleerd, storten deze applicaties – door Bitdefender geïdentificeerd als Trojan.Fraud.A – uiteraard niet meteen geld op de rekening van de gebruikers. Integendeel, eenmaal deze programma’s onder “program files” bewaard worden op de computer, creëren ze snelkoppelingen op het bureaublad en in het Start menu. Na de installatie gedragen deze applicaties zich als “digitale borden” die de inhoud van een pagina ophalen en aan de gebruikers afficheren. Deze HTML-pagina’s bieden de gebruiker een ‘gegarandeerde’ automatische tool om hun zakken te vullen en dit zonder ook maar een vinger uit te steken. De snelkoppelingen, de applicatie en de HTML-pagina’s hebben dezelfde aantrekkelijke naam met verleidelijke illustraties, levendige kleuren die er duidelijk op gericht zijn om het vertrouwen van de slachtoffers te winnen.

Figuur 2 – Snelkoppeling naar het bureaublad, gecreëerd door de frauduleuze tool

 

De informatie over deze lucratieve scam wordt aan de slachtoffers gepresenteerd door middel van deze HTML-webpagina’s en dit via lange gebruiksaanwijzingen in grote en opzichtige letters die ook links bevatten naar de ‘miraculeuze’ tool om makkelijk geld te generen.

Figuur 3 – HTML-pagina’s met instructies

 

De gebruiker wordt verondersteld slechts éénmalig een bedrag te storten vooraleer de applicatie een klein fortuin begint te verzamelen. Alles lijkt eenvoudig en duidelijk. En 37 of 47 dollar lijken belachelijk weinig, vergeleken met de mogelijkheid om snel enorme sommen geld te kunnen vergaren: gaande van 23836,87 tot 91546,76 dollar.

 

Uiteraard bestaat geen magische app die toelaat om geld te genereren. Het betreft enkel één van de vele affiliate programs, dat al het nodige levert om spam te sturen naar niet-gewaarschuwde gebruikers die naïef genoeg zijn om hun e-mail adres op internet door te geven.

Ook al is deze manier van werken niet nieuw, hij is in dit geval lichtjes anders: in plaats van dat de computergebruiker een pagina opent in de browser, hanteren de oplichters een gepersonaliseerde applicatie die de URL van de pagina niet weergeeft. Dit weerhoudt de computergebruiker ervan om zich in te lichten over de reputatie van de website. Als deze pagina’s bovendien geplaatst worden in de zwarte lijst van de browser, kunnen de gebruikers er nog steeds toegang tot krijgen, zonder enige waarschuwing te krijgen, aangezien deze via dit venster gedownload worden.

 

Wat te doen ? : wie op zoek is naar vacatures en dit type aanbod tegenkomt, raden we aan om de naam van het programma, - de zogezegde “Aanvulling op Inkomen” (of Income “Hybrid” in het Engels) – op internet op te zoeken om na te gaan of hij reeds gerapporteerd werd als oplichterij.  Het is uiteraard ook essentieel om regelmatig zijn computer te analyseren met een antivirusoplossing. Het spreekt daarnaast voor zich dat men nooit persoonlijke gegevens moet aanbieden, tenzij men 100% zeker is van de legitimiteit van de website of van het betaalsysteem.

 

Dit bericht is gebaseerd op technische informatie geleverd door Doina Cosova, Antivirus Analyste bij Bitdefender. Alle namen van producten en bedrijven opgesomd in de tekst staan er enkel ter informatie en zijn de eigendom van de respectievelijke eigenaars.

 

Om Bitdefender onine te volgen en op de hoogte te blijven van het nieuws op het gebied van e-bedreigingen:

-       RSS-feeds

-       Facebook

-       Twitter

-       gebruikersgroep MalwareCity


Share