Laatste nieuws

Welke ster richt het meest ravage aan op Facebook accounts?

May 2012


De top 5 van de celebrities die door cybercriminelen het meest misbruikt worden voor scams op sociale netwerken

 

N°5 : Whitney Houston

Brussel, 10 mei 2012– Tal van dubieuze fan-pagina’s buiten de dood van de diva uit en bieden daar valse clips over aan. Achter verleidelijke en schandalige titels schuilen pagina’s die de ‘likejacking’ techniek gebruiken. Hierbij wordt een like-knop verborgen achter een knop voor het afspelen van een filmpje waardoor de gebruiker automatisch de clip “leuk” vindt als hij op deze laatste klikt. Het filmpje wordt vervolgens automatisch gepost op de muur van al zijn contacten … met potentieel een erg besmettelijk en verwoestend effect. Maar de cyberpiraten gaan nog verder: ze blokkeren de video en vragen de gebruiker om eerst een plugin te downloaden. Deze infecteert vervolgens het apparaat en haalt discreet de persoonlijke gegevens van de gebruiker op.

N°4 : Eminem

De gemoedstoestand van de hiphop artiest inspireerde cyberpiraten om valse clips, die zijn zogezegde zelfmoord ensceneren, via Facebook te verspreiden. Uiteraard leeft de zanger nog steeds en staan deze pagina’s vol kwaadaardige codes die de persoonlijke gegevens onmiddellijk aanvallen.

N°3: Lady Gaga

De zangeres en haar ‘Fame Monster’ hebben online criminelen gestimuleerd om valse sextapes aan te bieden. Ze sporen vervolgens de gebruikers aan om op de geïnfecteerde video’s te klikken waardoor deze al gauw hun “Poker Face” verliezen.

N°2 : Robert Pattinson en  Kristen Stewart

Cybercriminelen hebben snel het grote potentieel van het sterrenkoppel Robert Pattinson en Kristen Stewart voor social media scams begrepen, en profiteren ervan om valse uitnodigingen te versturen naar fans van de twee acteurs. Achter deze gratis tickets schuilt een slimme strategie waarbij een maximum aan gegevens over de “genodigden” verzameld kan worden en waarbij de slachtoffers in het beste geval alleen spam ontvangen.

N°1 : Justin Bieber en Selena Gomez

Het populairste koppel van het moment behaalt de eerste plaats in Bitdefenders ranglijst met het hoogste aantal scams die op hun naam staat. Valse sextapes en geruchten over homoseksualiteit zijn hierbij de meest gebruikte valstrikken. Deze scams zijn zo populair dat de oplichters zelfs de moeite niet meer nemen om de namen van de jonge sterren correct te spellen. Steeds wordt hetzelfde mechanisme gebruikt: likejacking en plugins die gedownload moeten worden om toegang te krijgen tot de zogenaamde “zwoele” clips.

De applicatie Bitdefender Safego die gratis Facebook accounts beschermt, kan hier gedownload worden : http://apps.facebook.com/bd-safego/

Om Bitdefender online te volgen en op de hoogte te blijven van het nieuws op het gebied van e-bedreigingen:

-       RSS-feeds

-       Facebook

-       Twitter

-       gebruikersgroep MalwareCity


Share