Laatste nieuws

Onderzoek van BitDefender toont aan dat internetsurfers weinig belang hechten aan de vertrouwelijkheid van hun paswoorden

November 2010


12% van de ondervraagden waren bereid om hun inloggegevens te onthullen aan de onderzoeker, die nochtans een totaal onbekende was

 

BitDefender®, uitgever van beveiligingsoplossingen, herinnert gebruikers eraan hoe noodzakelijk het is om vertrouwelijke informatie - als gebruikersnaam en paswoorden - te beschermen en dat ze op hun hoede moeten blijven bij het communiceren van hun persoonlijke gegevens aan onbekenden.
 
Een nieuwe studie van BitDefender onderzocht de gewoonten van internetgebruikers bij de keuze van hun wachtwoorden. Uit een willekeurig uitgekozen groep van 1000 ondervraagden (met een gemiddelde leeftijd van 29,5 jaar en afkomstig uit 16 verschillende landen), gaven meer dan 670 personen toe dat ze beschikten over meer dan drie online accounts die een paswoord nodig hadden om er toegang toe te krijgen. 73 % van alle ondervraagden verklaarden voorts dat ze voor meerdere accounts hetzelfde paswoord gebruikten.
 
Het ontdekken van één paswoord kan er dus voor zorgen dat men een verbinding kan maken met de verschillende accounts van eenzelfde persoon. “Met andere woorden, eenmaal iemand het wachtwoord van bijvoorbeeld de instant messenger achterhaalt, kan hij makkelijk de accounts van zowel de e-mails, de sociale netwerken, de bankzaken enz. bekijken waarvoor de gebruiker hetzelfde paswoord gebruikt”, verklaart Sabina Datcu, E-bedreigingen Analyst van de Laboratoria van BitDefender, die dit onderzoek leidde.
 
BitDefender onderzocht ook de methode die gebruikers verkozen om het beveiligingsniveau van hun paswoord te bepalen. Bijna een vierde van de ondervraagden gaf aan dat ze de maximale combinatie van 6 tekens gebruikten, terwijl slechts 10 personen lieten weten dat ze kozen voor een alfanumerieke sequentie van meer dan 15 tekens.
 
“Hoewel het begrijpelijk is dat de paswoorden voornamelijk kort gehouden worden voor praktische redenen, zodat men hen makkelijker kan onthouden, is het verwonderlijk dat meer dan 100 personen bereid waren om hun inloggegevens aan de onderzoeker mee te delen zodat die het veiligheidsniveau ervan na kon gaan. Het is een beetje als verschillende sleutelsets te hebben voor een appartement en accepteren om deze aan een onbekende te geven die hiernaar vraagt”, voegt Sabine Datcu toe.
 
Meer informatie is te vinden op de gebruikersgroep MalwareCity.
 
Om BitDefender online te volgen en op de hoogte te blijven van het nieuws op het gebied van e-bedreigingen:
-       RSS-feeds
 
 
Geen enkele vertrouwelijke informatie of inhoud die voortvloeiden uit deze studie werden bijgehouden. Geen enkel gegeven of vertrouwelijke informatie die toebehoren aan particuliere personen of bedrijven werd en zal verspreid worden, aangewend worden voor andere doeleinden of gebruikt worden tegen de personen die hen onthuld hebben.


Share