Laatste nieuws

Mannen nemen meer risico’s dan vrouwen op sociale netwerken

November 2011


Studie onthult dat mannen systematisch risicovoller gedrag aannemen op Facebook® en Twitter®

 

Volgens een studie van Bitdefender®, uitgever van beveiligingsoplossingen, zijn mannen vaker dan vrouwen het slachtoffer van social engineering en gegevensdiefstal op sociale media als Facebook® en Twitter®.

Dit risico heeft te maken met verschillen in gedrag:

Een studie van Bitdefender uit de voorbije zomer, afgenomen bij 1649 mannen en vrouwen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, wijst uit dat mannen meer geneigd zijn dan vrouwen om vriendschapsverzoeken van onbekende personen te aanvaarden. Ze geven regelmatig hun locatie weer, negeren de privacy-instellingen, laten hun account open voor iedereen en lezen het privacybeleid van sociale netwerken niet.

Dit soort gedrag verhoogt het risico dat spammers en scammers vertrouwelijke gegevens aanwenden om gerichte aanvallen uit te voeren, identiteitsdiefstal en andere oplichtingen te plegen. Daarenboven bestaat daardoor een verhoogde kans om links naar malwares door te krijgen. Het is interessant op te merken dat meer dan 100% van de ondervraagde personen nochtans een antivirussoftware geïnstalleerd hadden op hun computers en zich dus bewust waren van de noodzaak om zich te beschermen tegen informaticarisico’s.

De studie toont aan dat 64,2% van de vrouwen altijd vriendschapsverzoeken van vreemden weigeren, dit tegenover slechts 55,4 % van de mannen. Ongeveer 24,5% van de mannen laten hun social media accounts toegankelijk voor iedereen, tegenover slechts 16% van de vrouwen. 25,6% van de ondervraagde mannen geven op sociale netwerken aan waar ze zich bevinden, terwijl slechts 21,8% van de vrouwen dit doen. De studie die de gebruikers van sociale netwerken in leeftijdscategorieën onderverdeelde, toonde tevens aan dat de voorzichtigheid van de gebruikers met hun leeftijd toenam.

Mannen nemen meer risico’s dan vrouwen, in het bijzonder bij het aanvaarden van vriendschapsverzoeken van onbekenden”, vertelt George Petre, Onderzoeker bij Bitdefender in het domein van veiligheid op sociale media. “Om dit bericht met een positieve noot te beëindigen, moet men zeggen dat de studie tevens aan het licht bracht dat slechts een vierde van de gebruikers bereid is om aan te tonen waar ze zich bevinden op sociale netwerken: de lokalisatie is namelijk een belangrijke bekommernis als het aankomt op de bescherming van het privéleven van alle gebruikers. Evenwel, het grootste deel van de applicaties op sociale netwerken, in het bijzonder op mobiele toestellen, zijn ontworpen om deze informatie standaard publiek te maken, wat kan zorgen voor soms gênante en zelfs gevaarlijke situaties.”

Om BitDefender online te volgen en op de hoogte te blijven van het nieuws op het gebied van e-bedreigingen:

-       RSS-feeds

-       Facebook

-       Twitter

-       gebruikersgroep MalwareCity


Share