Laatste nieuws

BitDefender’s tips voor risicoloze kerstaankopen

December 2010


Enkele eindejaarsraadgevingen om online te shoppen zonder onaangename verrassingen!

 

BitDefender®, uitgever van beveiligingsoplossingen, geeft naar goede gewoonte haar jaarlijkse praktische tips vrij zodat kerstaankopen in alle sereniteit kunnen gebeuren en alle onvoorziene en onaangename “cadeaus” op de bankrekening vermeden kunnen worden. 
 
Een opkomende trend is dat een groeiend aantal consumenten eraan denkt om hun mobiel toestel te gebruiken voor hun kerstaankopen en dat steeds meer grote merken de sociale media gebruiken om rechtstreeks met hun klanten te communiceren tijdens de eindejaarsperiode. Alle drukte rond de eindejaarsfeesten en de vakantie zorgt ervoor dat de consumenten overspoeld worden met allerlei promoties, maar ze moeten ook op hun hoede blijven voor de fraude die kan schuilen achter deze “goede plannen”. 
 
Opgelet voor de beperkte afmetingen van de schermen van mobiele apparaten:
 
Door de afmeting van deze schermen is het bijna onmogelijk om het volledig webadres te zien: een link kan beginnen met de naam van een erkend merk en ondanks alles omleiden naar een “kwaadaardige” website. Men bevindt zich dan op een internetsite die helemaal lijkt op die van het merk, maar die in werkelijkheid omgeleid werd naar een piraatserver die alle persoonlijke authentificatiegegevens en paswoorden zal overnemen.
 
Accepteer geen onbekende berichten op sociale media sites:
 
Klik niet op links in berichten die u kreeg op sociale netwerken. Deze websites en berichten moeten net als die in uw e-mail inbox behandeld worden: berichten van vrienden of onbekenden die omleiden naar een website moeten ook aanzien worden als spam.
 
Deel geen vertrouwelijke informatie: 
 
Sociale netwerken onthullen ons leven en gedachten, ons humeur, de berichten die we meedelen, eventueel persoonlijke informatie zoals onze geboortedata, onze vrienden, onze familiebanden, enz: een schat aan informatie voor een hacker die – door deze te bundelen – redelijk makkelijk een groot deel van onze paswoorden en ID’s kan achterhalen. Deel dus geen informatie zoals telefoonnummers en adressen, accepteer niet om vrienden te worden met totaal onbekenden, kies zorgvuldig uw vrienden en “followers” en vooral, zet zorgvuldig de privacyinstellingen van uw accounts op het strengste niveau.
 
Hoed u voor links op sociale media: 
 
Sociale media zijn een geweldige manier om cadeau-ideeën te vinden, maar let wel op voor de links die ze aanbieden. Meer dan 50 % van de Twitteraars bevelen een product of service aan op sociale netwerksites en hackers profiteren hier maar al te graag van. Er is een groot verschil tussen “de iPad is een geweldig cadeau” en “Klik hier om een gratis iPad te krijgen”.
 
Te mooi om waar te zijn? Verder onderzoek is aangewezen:
 
Een prijs of een product op een onbekende verkoopswebsite lijkt te mooi om waar te zijn en u wilt controleren of de website wel veilig is? Controleer de betrouwbaarheid op consumentenopiniewebsites of bij consumentenbelangenorganisaties.
 
Vermijd online shoppen wanneer u verbonden bent met een openbaar WI-FI netwerk: 
 
Wat is aangenamer dan zoeken naar cadeaus in een café met een favoriet drankje… Men zorgt er echter best voor dat men geen persoonlijke informatie opgeeft in het openbaar: open publieke netwerken laten een hacker toe om eenvoudig informatie zoals de gebruikersnaam, paswoorden en nummers van bankkaarten te achterhalen. Als het echt niet anders mogelijk is, moet men ervoor zorgen dat men beschikt over een adequate beveiligingsoplossing en dat er wel degelijk “https” staat voor de webpagina die men gebruikt, alvorens over te gaan tot betaling.
 
Steun erkende verenigingen met uw giften:
 
Sociale media en sms’en laten toe om online giften te storten aan goede doelen die u nauw aan het hart liggen. Maar, hackers gebruiken deze methoden ook om u te misleiden en uw giften te verduisteren door bijvoorbeeld valse goede doelen te creëren waarbij uw geld rechtstreeks op hun bankrekening terecht kom. Zo kunnen ze proberen om u te overtuigen om een aantal acties uit te voeren zoals een bepaalde website bezoeken of een applicatie te installeren. Zorg ervoor dat uw gift werkelijk bedoeld is voor een erkende vereniging en raadpleeg de officiële website of ga online na welke gekende zwendels ermee verbonden zouden kunnen zijn.
 
Gebruik een beveiligingssoftware: 
 
Of u nu een feest voorbereidt, een avondje voor vrienden organiseert, online een cadeau koopt of foto’s op uw ‘Prikbord’ post, denk eraan om u tegen malware en lekken van persoonlijke gegevens te beschermen met behulp van safego, de beveiliginsapplicatie van BitDefender voor Facebook. safego controleert de aanwezigheid van virussen in de berichten op het ‘Prikbord’ en waarschuwt wanneer de vertrouwelijkheidinstellingen ontoereikend zijn. Het gebruik van safego is de beste manier om in alle veiligheid van Facebook te profiteren tijdens deze feestperiode.
 
Om BitDefender online te volgen en op de hoogte te blijven van het nieuws op het gebied van e-bedreigingen:
 


Share