Laatste nieuws

BitDefender stelt vast dat de gebruikers van sociale media de gedeelde links op hun netwerk niet controleren

December 2010


Studie uitgevoerd op Facebook en Twitter onthult dat 97% van de gebruikers om het even welke gedeelde link in hun sociaal netwerk zouden aanklikken, zonder eerst te controleren of hij niet is geïnfecteerd http://www.bitdefender.nl/

 

BitDefender®, uitgever van veiligheidsoplossingen, wil de gebruikers ertoe aanzetten om elke gedeelde link te controleren vooraleer de inhoud ervan te openen. 
 
Met deze nieuwe studie wilde BitDefender vooral controleren of dat de nieuwsgierigheid prikkelen van leden van sociale netwerken nog altijd de meeste efficiënte manier is voor piraten om malware te verspreiden. Tegelijk controleerde de studie hoe gemakkelijk de leden van deze netwerken in de val trappen die de makers van malware voor hen zetten. Voor het eerste deel van het experiment creëerden de onderzoekers twee testprofielen, een op Twitter en een op Facebook. Ze gebruikten deze profielen om een groep van vrienden aan te maken die op de hoogte wilde blijven van de actualiteit in verschillenden domeinen (mensen, veiligheid, wetenschappelijke ontdekkingen...). Drie weken lang leverden ze hun trouwe lezers (uiteindelijk 1928) links naar diverse onderwerpen. Bij elk link werd gevraagd: “als de link niet werkt, gelieve me dan een seintje te geven, zodat ik een andere URL-verkorter kan gebruiken”. 
 
Tijdens de tweede fase, die slechts een week duurde, werden 3 URL’s die naar geïnfecteerde pagina’s leidden, verkort en aangepast zodat ze onbereikbaar en, uiteraard, ongevaarlijk werden. Bij de gedeelde links stond dezelfde boodschap: “Gelieve me een seintje te geven als ze niet werken”. Op die manier kon de auteur van het experiment nagaan hoeveel personen op de links hadden geklikt. Als de gebruiker liet weten dat hij de pagina niet kon openen, stuurde het testprofiel hem uiteraard een tweede link die hem naar dezelfde informatie doorstuurde.
 
De resultaten waren ontstellend. Ondanks de vele campagnes om de gebruikers te waarschuwen voor de gevaren van het gebruik van verkorte URL’s zonder controle, erkende 97% van de deelnemers dat ze direct op de kwaadaardige links hadden geklikt. 
 
“Hoewel verkorte URL’s gemakkelijker te gebruiken en door te sturen zijn, hebben ze een groot nadeel op het vlak van veiligheid: de gebruiker weet niet wie er achter de link zit, tot hij hem heeft aangeklikt, want de naam van de verkorte URL is erg beknopt. Dit type links is dus gemakkelijk te gebruiken om argeloze gebruikers door te sturen naar phishing sites, of sites die malware of spam verspreiden,” zegt Sabina Datcu, Analiste E-Bedreigingen van de BitDefender-laboratoria en Communicatiespecialiste, die dit experiment organiseerde.
 
De Facebook-gebruikers zullen blij zijn te vernemen dat ze binnenkort in alle veiligheid van dit sociale netwerk kunnen profiteren dankzij BitDefender safego. Deze gratis toepassing belet dat de accounts worden geïnfecteerd of gebruikt om malware of spam te verspreiden. Volgens recente statistieken die het team van BitDefender safego publiceerde, had 20% van de personen die de toepassing gebruiken minstens een kwaadaardige link in de RSS feed op hun account. Dat betekent dat één op 5 Facebook-gebruikers mogelijk gevaren doorstuurt.
 
Meer informatie over deze studie vindt u hier, op de site MalwareCity.com.
 
Om BitDefender online te volgen en op de hoogte te blijven van het nieuws op het gebied van e-bedreigingen:
 


Share