Laatste nieuws

Bitdefender QuickScan detecteert 100.000 geïnfecteerde PC’s in het eerste trimester van 2012

May 2012


Keyloggers, spyware en e-bedreigingen evolueren steeds sneller en vereisen in-the-cloud analyses om op effectieve wijze gedetecteerd te worden

 

Bitdefender QuickScan,een gratis online tool voor de detectie van malware heeft meer dan 100.000 geïnfecteerde PC’s waargenomen in de loop van het eerste trimester van dit jaar en dit op een totaal van meer dan 1 miljoen geanalyseerde PC’s. 10% besmettingen is een hoog percentage en zal uiteindelijk gebruikers overtuigen van de noodzaak om hun computer regelmatig te controleren.

Niet enkel worden de malware steeds geavanceerder, ook hun aantal kent een spectaculaire toename. Traditionele op handtekeningen gebaseerde antivirusoplossingen zijn een eerste basis voor de detectie en desinfectie van malware, maar vandaag hebben ze de hulp nodig van in-the-cloud technologieën om de beste bescherming te kunnen bieden.

AV-Test, de onafhankelijke organisatie voor antivirus-tests, duidt aan dat elke dag 55.000 nieuwe malware opduiken, wat betekent dat iedere twee seconden een nieuwe e-bedreiging gecreëerd wordt.

Onder de voornaamste e-bedreigingen die gedetecteerd werden, bevinden zich de bekende Win32.Virtob, Win32.Ramnit en Win32.Sality, drie families van file infectors die hun code aansluiten op de uitvoerbare bestanden van de computer. Ook de botnet Sality werd veel vertegenwoordigd, aangezien hij meer dan 1 miljoen actieve computers in de wereld groepeert en aan de oorsprong ligt van spamming, wachtwoorddiefstal en andere aanvallen op gebruikers.

 

Volgens de gegevens van QuickScan, verbergt een groot deel van de geanalyseerde computers zonder het te weten keyloggers: applicaties die de toetsaanslagen en de geconsulteerde websites monitoren en die in staat zijn om screenshots van het scherm te nemen. Het gebruiken van een PC die geïnfecteerd werd door een keylogger is een grote bedreiging voor het privéleven en kan aan de oorzaak liggen van ernstige financiële schade en identiteitsdiefstal. Bitdefender raadt dan ook aan om QuickScante lanceren voor men zich connecteert op een publieke of gedeelde computer.

Traditionele antivirusprogramma’s gebaseerd op handtekeningen hebben bewezen dat de integratie met de cloud detectie verbetert alsook de tijd en resources, die nodig zijn voor de realisatie van de analyses, limiteert. De in-the-cloudantivirus scanner QuickScan laat toe om actieve infecties met precisie op te speuren in minder dan 60 seconden. QuickScan is één van de talrijke functies die geïntegreerd zijn in alle producten van het gamma  Bitdefender 2012, maar is tevens beschikbaar als autonome zelfstandige tool: http://quickscan.bitdefender.com/nl.

Om Bitdefender online te volgen en op de hoogte te blijven van het nieuws op het gebied van e-bedreigingen:

-       RSS-feeds

-       Facebook

-       Twitter

-       gebruikersgroep MalwareCity


Share